Bu Blogda Ara

9 Mart 2018 Cuma

SEKTÖREL EĞİTİM ODAKLI SİSTEM NEDİR ?

Günümüz iş dünyasında farkındalık yaratmak, projeler ortaya koymak,sorunları kısa zamanda çözebilmek oldukça zor ve zahmetlidir . Şirketler bu ortamda rekabet edebilmek,maliyetlerini azaltmak,zamandan tasarruf sağlamak için AR -GE ve inovasyona önem vermektedirler.Ar-Ge ve inovasyonun en önemli unsuru ise kalifiye iş gücüdür. Bu konuda hem şirketler hem de üniversiteler  farklı sistemler geliştirmeketedirler.

Ülkemizde  bu sorunu çözmek için üniversiteler  ve iş dünyası   Sektörel Eğitim Odaklı Sistem  programını geliştirmislerdir. Bu programda  kısaca üniversite  ve iş dünyası iş birliği ile okulun teorik bilgilerini iş dünyasının   pratik  bilgileriyle   harmanlaması veya usta çırak ilişkisinin geliştirilmiş hali  diyebiliriz..Yani sistemde var olan stajyerlik eğitiminin daha profesyonel ve daha bilinçli bir şekilde uygulanmasıdır.stajyer eğitimde öğrenci  eğitiminin son döneminde istediği bir şirkette mezun olur.Bu sistem  ders geçme ve mezun olma odaklıdır.Bu durumdan ne öğrenci ne de şirket  tam verim alamaz ve mezun işe başladığında en az bir yıl uyum sorunu yaşar.Hem şirket bazında hem de bireysel anlamda zaman ve para kaybı oluşur.Bu programda ise  Üniversiteler  ve şirketler  birlikte ortak bir projeler  geliştirir.Bu projeyi birlikte iş yerinde veya laboratuvarlarda öğrenci,üniversite hocaları ve şirket çalışanları sonuçlandırır.Üniversiteler bu sistemi tüm eğitim -öğretim süresine yayarak  teorik bilgileri kolayca pratik bilgilere dönüştürür.

Bu  Sistem ile ;

1.İş dünyası ile erken tecrübe edinilmiş olur.
2.Mezunların iş hayatında  uyum sorununu kısaltılır.
3.İş dünyasında  karşılaşılacak sorunlar hakkında bir tecrübe kazandırılır.
4.Şirketler  yetiştirmek istediği insan gücüne daha kısa zamanda ulaşabilir.
5.Ar- Ge de ve inovasyonda zaman ve para tasarrufu sağlar.

 Ülkemizde de son zamanlarda  bu sitemi bir çok üniversitede uygulamaktadır. Özellikle Özel Üniversiteler tercih edilebilirliğini artırmak,  kalitesini kanıtlamak ve mezunlarının rahat bir şekilde iş bulmasını sağlamak için bu sistemi uygulamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder